Vad är samhällstjänst

Samhällstjänst är en form av påföljd som innebär att en person som har begått ett brott utför ett obetalt arbete till nytta för samhället. Syftet med samhällstjänst är att ge den dömde en möjlighet att ta ansvar för sitt brott, bidra till samhället och minska risken för återfall i brott.

Samhällstjänst kan dömas ut av en domstol som ett alternativ till fängelse. Det krävs att man samtycker till att utföra samhällstjänst och att man är lämplig för den typen av påföljd. Man är vanligtvis inte lämplig för samhällstjänst om man har ett missbruk eller svårare sjukdomar eller begränsningar. 

Domstolen dömer ut samhällstjänsten i ett visst ett antal timmar. Antalet timmar bestäms i förhållande till brottets straffvärde; ju högre straffvärde brottet har, desto fler antal timmar samhällstjänst. 

Samhällstjänsten anpassas efter den dömdes arbets- eller studiesituation, hälsa och andra omständigheter. Samhällstjänsten kan utföras på olika platser, till exempel hos en ideell organisation eller i en kommunal verksamhet. Exempel på arbetsuppgifter som kan ingå i samhällstjänsten är att städa, måla, sköta om djur, hjälpa till i kök, butik eller lager, eller delta i olika aktiviteter med barn, äldre eller personer med funktionsvariationer.

Samhällstjänsten övervakas av en frivårdsinspektör som arbetar för Kriminalvården. Frivårdsinspektören ansvarar för att hitta en lämplig arbetsplats, göra upp en plan för samhällstjänsten och följa upp hur den dömde sköter sig. Frivårdsinspektören har också regelbunden kontakt med den dömde och ger stöd och vägledning när det behövs. 

Om man inte utför samhällstjänsten på ett tillfredsställande sätt kan Kriminalvården anmäla det till åklagaren. Åklagaren kan i sin tur begära att domstolen ska ta bort samhällstjänsten och i stället bestämma ett annat straff. Ersättningsstraffet blir då ofta fängelse.